زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

مزار جعفر طیار





جعفر بن ابی‌طالب پسرعموی پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و برادر حضرت علی (علیه‌السّلام) است که برای وی چند زیارتگاه منسوب است؛ یکی در روستای مزار کشور اردن و چند زیارتگاه در کشور سوریه و زیارتگاهی در منطقه‌ هاشمیه استان بابل کشور عراق برای ایشان نسبت داده شده است.


۱ - معرفی اجمالی



جعفر بن ابی‌طالب، ملقب به طیّار، پسرعموی پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و برادر گرامی حضرت علی (علیه‌السّلام) است. او سومین فرزند ابوطالب و از امام علی (علیه‌السّلام)، ده سال بزرگ‌تر بود.
جعفر از نخستین کسانی بود که حتی پیش از دعوت آشکار پیامبر (علیه‌السّلام)، در خانه ارقم، ایمان آورد. او در هجرت دوم مسلمانان به حبشه، همراه با همسرش، اسماء بنت عمیس، به این سرزمین هجرت کرد و در آنجا، باقی ماند و در سال ۷ ه. ق، هم‌زمان با جنگ‌ خیبر، به مدینه بازگشت. پس از ورودش به مدینه، پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) او را در آغوش کشید و گفت: «نمی‌دانم کدام خبر مرا بیشتر خوشحال کرد؟ فتح خیبر یا آمدن جعفر؟»
در سال ۸ ه. ق، در غزوه موته شرکت کرد و پس از قطع شدن دست‌هایش و با بدنی که بیش از نود زخم برداشته بود، در سنی کمتر از چهل سال، به شهادت رسید. از پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) روایت شده است: «خداوند به‌جای دست‌های بریده جعفر، دو بال به او عطا کرد که با آن در بهشت پرواز می‌کند.» ازاین‌رو جعفر در اسلام به طیّار، معروف شده است. همچنین گفته‌اند که پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) درباره او گفته است: «جعفر در خلقت و در اخلاق، شبیه من است.»
[۲] زركلی، خيرالدين، الاعلام، ج۲، ص۱۲۵.


۲ - مکان زیارتگاه



زیارتگاه جعفر طیار، تا به امروز، در روستای مزار، نزدیک موته، در استان کَرک کشور اردن، قرار دارد. با این حال، زیارتگاه‌های دیگری نیز، از جمله چندین زیارتگاه در کشور سوریه، به وی منسوب است. در استان بابِل عراق نیز زیارتگاهی منسوب به وی، وجود دارد که در منطقه‌ هاشمیه، واقع است.

۳ - پانویس


 
۱. بلاذری، احمد بن یحیی، ر. ک:انساب الاشراف، ج۲، ص۴۳.    
۲. زركلی، خيرالدين، الاعلام، ج۲، ص۱۲۵.


۴ - منبع



زیارت‌گاه‌های عراق، محمدمهدی فقیه بحرالعلوم، برگرفته از مقاله «مزار جعفر طیار» ج۲، ص۱۰۸.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.